Salamablogi

24. luukku

24.12.2013 (Sekalaista, Joulukalenteri)

Joulukalenteri on edennyt vuoden viimeiseen luukkuun. Samalla on sopiva hetki lausua lyhyt yhteenveto vuodesta 2013, sillä päivityksiä sivustolle ei ole enää tämän vuoden puolella luvassa.

Ei ole liioiteltua sanoa, että vuosi 2013 oli tietyllä tapaa yksi raskaimmista tähänastisistamme. Julkaisimme maaliskuussa viidennen albumimme, Pallosalaman. Levy oli omasta mielestämme vahvin, ehein ja tasapainoisin levykokonaisuutemme. Teimme myös levyn eteen ennätyksellisen paljon töitä. Äänitimme koko levyn itse. Teimme biisejä vajaan parin vuoden ajan saadaksemme levylle parhaat mahdolliset kappaleet. Sovitimme biisit, soitimme rumpuja lukuun ottamatta kaikki instrumentit. Pelkkiin äänityksiin vierähti noin vuosi, ensimmäiset äänitykset tehtiin helmikuussa 2012 ja viimeiset tammikuun lopussa 2013. Työtunteja kertyi lukemattoman paljon.

Uskoimme ja toivoimme, että huolella ja rakkaudella tehty levy noteerattaisiin aiempia paremmin. Näin ei kuitenkaan käynyt. Radiossa levy ei soinut kertaakaan. Keikkoja oli vähemmän kuin olisimme toivoneet, kesälle ei tullut ainuttakaan festivaalikeikkaa.

Ensimmäisessä levyyn liittyneessä haastattelussa kysyttiin ensimmäisenä kysymyksenä ”kuinka vakavissanne olette musiikkinne kanssa?”. Kaiken tehdyn työn sekä levyn eteen tehtyjen taloudellisten ja ajankäytöllisten uhrausten jälkeen kysymys tuntui siltä, kuin joku olisi lyönyt vatsaan. Yleensä olemme jaksaneet suhtautua vastoinkäymisiin ja typeriin kysymyksiin huumorilla, mutta tänä vuonna ei ole aina jaksanut nauraa.

Toki osansa on silläkin, että levymme ilmestyi varmaan huonoimpaan mahdolliseen aikaan. Juuri samaan aikaan julkaistiin useita vuoden puhutuimmista kotimaisista levyistä: muun muassa J. Karjalaisen, Anssi Kelan ja Samae Koskisen uutuudet. Kaikki nuo levyt ovat täysin ansaitusti kehuttuja, ovat pyörineet ahkerasti myös kummankin meidän soittimissa.

Näkyvien julkaisujen alle oli helppo hukkua, varsinkin kun isompien levy-yhtiöiden tiedotuspuolella on enemmän lihasta kuin meidän pienellä Juki Recordsillamme. Ei voi mitään. Aina voi lohduttautua sillä, että hyvä musiikki on ajatonta: ei Pallosalama ole muuttunut huonommaksi, vaikkei sitä suuresti noteerattukaan.

Se, mihin tässä tekstissä olen pyrkimässä, ei kuitenkaan ole epätoivon vuodattaminen, vaan se, että yksi suurimmista tänä vuonna kannustaneista asioista on ollut teidän, yleisömme tuki. Kun esimerkiksi laitoimme sivuillemme mahdollisuuden tilata levy ennakkoon ja osallistua samalla sen rahoittamiseen, yllätti tilausten määrä meidät suunnattoman iloisesti. Samalla se helpotti taloudellisia paineita, saimme maksettua ennakkotilauksilla useita levyyn liittyviä laskuja.

Kaikkein tärkein voimaa antanut juttu on kuitenkin se, millainen tunnelma keikoillamme on ollut halki vuoden. Oli kyse sitten rokkiklubeilla soitetuista sähköisistä keikoista tai akustisista olohuonekeikoista, on yleisöstä välittynyt käsittämättömän voimakas hyvän mielen ja positiivisen energian lämmin virta. Keikkojen antamalla energialla on jaksanut sietää paremmin vastoinkäymisiä ja pettymyksiä. Keikoista on tullut sellainen olo, että meidän tekemisillämme on merkitystä ja että meistä on eniten hyötyä maailmalle, kun teemme näitä hommia eikä jotain muuta.

Näihin tunnelmiin liittyen viimeisessä joulukalenteriluukussa palataan huhtikuuhun, jolloin soitimme kotikaupungin Kerubissa. Keikka oli upea. Päätimme soittaa viimeisenä encorena Pielisjoen siten, että laskeuduimme lavalta yleisön joukkoon ja esiinnyimme täysakustisesti. Ihmiset lauloivat kappaleen mukana alusta loppuun. Kylmät väreet menivät koko biisin ajan, tunnelma oli uskomattoman harras. Muistan miettineeni biisin aikana, että tämän parempaa ei voi olla.

Tämän videon myötä haluamme toivottaa kaikille oikein mukavaa ja rauhaisaa joulua sekä kaikkea hyvää vuodelle 2014! Suuri arvostuksemme teille, jotka olette olleet tänä vuonna keikoillamme. Saatte meidät tuntemaan olomme pidetyksi. Kiitos.

-Wilhelm