Salamablogi

Pallosalaman kappaleita, osa 2

12.03.2013 (Levypäiväkirjat, Pallosalama)

Hau hau

Klaus: Pidän tämän kappaleen ysärihenkisistä soundeista aivan erityisesti. Rummut kuulostavat mainiolta. Lisäksi olin tätä tehdessä juuri opetellut tekemään äänityssoftallani Logic Pro:lla niin sanotun side chain -kompressoinnin. Siinä esimerkiksi syntikkaraidan volyymi laskee aina bassorummun iskun ajaksi, mikä saa aikaan tanssimusiikissa usein kuultavan pumppausefektin. Äänitysasioihin perehtyneelle tämä on ihan perusjuttuja, mutta kylläpä innostuin kun itse osasin moisen tehdä!

Hau haun sävel ja sanat syntyivät hyvin nopeasti laivamatkalla istuessa. Kirjoitin sanat muistivihkoon ja kun pääsin kotiin niin hain nopeasti kitaralla soinnut ja tein akustisen demon. Silloin kun kappale syntyy näin helposti niin joskus tuntuu että ei tämä voi riittää, pitäisi tehdä enemmän töitä tai jotain. Mutta jos se on siinä niin se on siinä.

Wilhelm: Tätä soitettiin muutamalla syksyn keikalla, ja kappale tuntui toimivan varsin mukavasti. Levyversio on tietenkin hyvin erilainen, erittäin elektrovoittoinen kertsiin asti jossa kitarat tulevat isommin mukaan palettiin. Klausin tekstistä tykkään kovasti, tämä onnistuu kuvaamaan mielestäni hienosti hetken jossa ollaan muutoksen keskellä, siirtymässä yhdestä elämänvaiheesta toiseen.

Lumipallo

Wilhelm: Tämän kappaleen syntytarinaan liittyy eräs hyvin kummallinen käänne.

Alkuvuonna 2012 uusia biisejä kirjoittaessamme kävin läpi vanhoja muistiin kirjaamiani ideoita. Vastaan tuli lyhyt osa, jonka ympärille olin yrittänyt kirjoittaa biisiä jo aiemminkin: melodian pätkä sekä neljä riviä tekstiä.

Tykkäsin osasta edelleen, joten päätin kokeilla josko nyt onnistuisin tekemään sen ympärille kokonaisen laulun. Osa on sillä tavalla jännä, että se kuuluu selvästi kahden eri osan väliin. Päätin siis yrittää tehdä siitä bridgen, ja fiilistelin sanoitusmaailmaan liittyvää kertosäettä.

Saatuani kertosäkeen yhdistettyä bridgeen minulta puuttui siis kappaleen molemmat säkeistöt. Mielikuva siitä minkälaisesta asetelmasta ja tunnelmasta kappale kertoo oli kuitenkin selkeä, joten lähdin kirjoittamaan säkeistöjä.

Hiottuani tekstiä aikani tarkastelin biisiä kokonaisuutena. Olin tyytyväinen biisin tekstiin, joka tuntui tavoittavan haetun tunnelman sekä säkeistöjen staattisuuteen joka tuki tekstiä. Mutta jokin tökki muuten. Johtuiko se bridgestä? Siirsin sen paikkaa, tein kappaleeseen viitteellisen soolon jonka jälkeen osa tuli ja kappale jatkui sen jälkeen vielä yhdellä kertosäkeellä.

Lähetin demon Klausille, joka totesi kertosäkeeni olevan hyvä mutta kappaleen muuhun luonteeseen nähden turhan mutkikas. Klaus suoristi alkuperäisen melodiani ja soinnutukseni. Yhtäkkiä kappale tuntui heräävän eloon ihan uudella tavalla. Lisäksi kappaleen loppuun syntyi instrumentaalinen c-osa.

Mikä tässä syntytarinassa on sitten kummallista? No se, että kun kappaleessa oli uusi kertosäe ja kaikki elementit kohdallaan, totesimme että ainoa ylimääräinen osa oli se kyseinen neljän rivin pätkä jonka ympärille koko kappale oli rakentunut. Niinpä se päätettiin jättää pois. En siis onnistunut vielä hyödyntämään tuota osaa, mutta se toi mukanaan kappaleen joka on yksi omia suosikkejani uudella levyllä. Toivon salaisesti että tuo lyhyt osa on jonkinlainen maaginen lauluntekijän taikinanjuuri, josta voi leipoa kappaleita loputtomasti ilman että tarvitsee koskaan käyttää sitä…

Klaus: Lumipallossa ja Pallosalamassa kuullaan minun korkeaa falsettiani. Olen viime aikoina jotenkin oppinut käyttämään sitä entistä paremmin ja se miellyttää omia korviani kovasti. Suomalaisessa pop-musiikissa lauletaan yleensä aika matalalta, täällä on paljon hyviä baritoneja. Joten ehkäpä tämä korkea joikailu erottaa meidät pop-musiikin massasta positiivisella tavalla. No okei, aika moni muukin asia erottaa meidät siitä massasta.

Soitan harvoin mitään instrumenttia Ukkosmaineen levyillä, mutta tässä soitan ensimmäisen a-osan aikana Microkorg-syntikkaa. Asia on mainitsemisen arvoinen, koska sain soittimen kaveriltani Ilulta melko halvalla ja yksi kaupan ehto oli, että soitinta pitää tulla levylle. Selvä. Lumipallon lisäksi joihinkin levyn kappaleisiin on tehty robottimaisia laulujuttuja Microkorgin vocoder-efektin läpi.

Tätä seuraavaa asiaa ei ehkä kannattaisi kertoa, koska se saattaa osittain haitata jonkun ihmisen kuuntelunautintoa. Lopeta tämän tekstin lukeminen nyt. Varoitinpahan. Säveltämäni c-osa muistuttaa monen kaverin mielestä Von Hertzen Brothers –yhtyeen hienon Let Thy Will Be Done –biisin kertosäettä. Sama sointukuvio ja viimeinen sointu jää roikkumaan pitkäksi aikaa. Juu ei ollut tarkoitus matkia. Ihan vahingossa kävi tämä. Enkä sitä paitsi itse pidä synamelodiaa kovinkaan samanlaisena kuin sitä Hertzeenien woo-oo-oo:ta. Mutta moni muu on pitänyt. Höh. Anteeksi Von Hertzen Brothers. Tai ei oikeastaan. Ähäkutti. Mahtavan c-osainstrumentaalin sävelsin!